WARTOŚĆ - OCTAVIA Tour 1,9 tdi AXR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EdKris
    Drive
    • 2010
    • 40

Co sadzicie o zakupie czegos takiego:

ma to szanse bezawaryjnie dzialac? Kluczyk wyglada ladnie, a moj alarm zakladany przez dealera samoczynnnie sie aktywuje i w salonie nie potrafia nic z tym zrobic wiec zaczynam myslec o wymianie na cos innego.
    O1 SLX AHF
  • locaj85
    Rider
    • 2009
    • 482

Witam koleżeństwo,

chciałbym wiedzieć ile warta jest rynkowo skodzina, którą użytkuję od 2 lat ( od 15 000 km) 1 właściciel, przeglądy ASO, po gwarancji również ( ale naprawy już u prawdziwego mechanika)

2007 rok
    130 000 przebiegu
    1,9 tdi AXR
    bezwypadkowa
    climatronik
    wspomaganie
    el. szyby- przód
    fotele+ kanapa od leona TS
    nie bierze nawet 100ml oleju ani nie kopci
    po wymianie sprzęgła, chłodnicy oleju ( niestety po drodze zanim aso doszło do przyczyny, była robiona uszczelka pod głowicą, planowanie itd., sprzegło też wymieniane przez wizytę w ASO Bieranowski- trochę mnie okradli...), + elementy eksploatacyjne ( hamulce itd.)
    zawieszenie sprawne na 65% ( 1 badanie techniczne 06.2010)
    użytkowane 85% na trasie

ile bylibyśce w stanie zapłacić za takie auto mając 101 % pewności całej historii?

Komentarz

• Thundi
      L&K
      • 2005
      • 1157

Za zachodnią granicą akie auta stoją za około 27tyś zł.
      Natomiast czytając to:
      Zamieszczone przez locaj85
      była robiona uszczelka pod głowicą, planowanie itd
      To ja wolał bym jednak twojego nie kupować.
      O ortografie dba FF.
      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Tomcio
        Ambiente
        • 2008
        • 162
        • Opel

Mam identyczne autko -wczoraj przekroczyłem 130000 tys km i powiem Ci,że cena 27 tys zł jest zaniżona.
        Popatrz na allegro-takie autka niektórzy sprzedają za 37-38 tys zł.
        Wiem,że sprzedawać i sprzedać to dwie różne rzeczy ale myślę że 32-33 tysie spokojnie wezmiesz.A o tej uszczelce to lepiej nie pisz bo tylko klient niepotrzebnie wzmoże czujność-jesli była robiona fachowo i nic się nie dzieje to niczym nie różni się od oryginału.

Komentarz

• locaj85
          Rider
          • 2009
          • 482

ja tym autem jeżdżę od nowości w firmie i chciałbym je wykupić dla Żonki

Zamieszczone przez Thundi
          To ja wolał bym jednak twojego nie kupować.
          a dlaczego? naprawa jak każda inna,

uszczelka na szczescie zrobiona została zgodnie ze sztuką ( planowanie głowicy itd) sprężanie wszystko jest OK

robiona była jakoś przy 85 tys

oleju nawet kropli nie dolewam a regularnie kontroluję jego stan

poza tym nikt nie wspomina o takich rzeczach podczas sprzedaży, ja wyznaję zasadę, że wolałbym kupić auto dobrze zrobione po stłuczce ( nie wypadku ) niż kota w worku

Komentarz

• asz
            Drive
            • 2010
            • 44

Re: WARTOŚĆ - OCTAVIA Tour 1,9 tdi AXR

[...]
            chciałbym wiedzieć ile warta jest rynkowo skodzina
            He he, a co to jest cena rynkowa? Bo ja już przestałem rozumieć to pojęcie. Jak porównać ceny od nieznanych pośredników, którzy rządzą rynkiem, z cenami od osób, do których na jakiejś podstawie mamy zaufanie? Zakładam oczywiście, że masz sam do siebie zaufanie :szeroki_usmiech ?

[...]
            ile bylibyśce w stanie zapłacić za takie auto mając 101 % pewności całej historii?
            A to już jest precyzyjne pytanie. Odpowiedź pozostawiam kolegom, którzy dysponują adekwatną kasą.

Komentarz

• nemi
              Ambiente
              • 2008
              • 227

http://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/ -> Oblicz składkę. Wyświetli się orientacyjna wartość wg. InfoExperta.
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• Robert_P
                Ambiente
                • 2010
                • 209

Za pewne auto to ja byłem w stanie zapłacić więcej niż wyjdzie średnia z np Allegro .
                Smerf Miętus

Komentarz

• lukasz3112
                  RS
                  • 2008
                  • 3607

Wartość bazowa Octavii 1.9TDI Tour w wersji HB to ok 32 000zł brutto wg systemu Eurotax.
                  Do tego dochodzi korekta -3tys zł za przebieg pojazdu i jeszcze coś by tam sie pewnie znalazło. A wiec cena około 27-28tys zł.
                  wiadomo, że auto jest warte tyle ile jest ktoś w stanie za nie zapłacić, no ale taka kase bys otrzymał np. mając szkodę komunikacyjną (całkowitą).
                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Tomcio
                    Mam identyczne autko -wczoraj przekroczyłem 130000 tys km i powiem Ci,że cena 27 tys zł jest zaniżona.
                    Popatrz na allegro-takie autka niektórzy sprzedają za 37-38 tys zł.
                    Wiem,że sprzedawać i sprzedać to dwie różne rzeczy ale myślę że 32-33 tysie spokojnie wezmiesz.A o tej uszczelce to lepiej nie pisz bo tylko klient niepotrzebnie wzmoże czujność-jesli była robiona fachowo i nic się nie dzieje to niczym nie różni się od oryginału.
                    Ja wolałbym kupić OII 37-38 tys to jest kupe kasy

Komentarz

• Thundi
                      L&K
                      • 2005
                      • 1157

a dlaczego? naprawa jak każda inna,
                      Taa szlif czy wspawanie ćwiartki to też normalne naprawy.
                      Też mam około 130tyś tylko starszy rocznik i inny silnik (choć pojemność ta sama) i nie było potrzeby do tej pory tak mocnych napraw.
                      JA auta po wypadku (nie mylić ze stłuczką) nawet super zrobionego też bym nie kupił. Ale zaznaczone jet JA bo dotyczy to mnie jak jest z innymi nie wiem.
                      O ortografie dba FF.
                      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• locaj85
                        Rider
                        • 2009
                        • 482

Też mam około 130tyś tylko starszy rocznik i inny silnik (choć pojemność ta sama) i nie było potrzeby do tej pory tak mocnych napraw.
                        w tym problem, że u mnie też nie byo potrzeby ( przyczyną była wada materiałowa- rozszczelnienie chłodnicy oleju- chyba ok 300 zł), i mówiłem tukom z ASO żeby sprawdzili najpierw chłodnicę oleju, stwierdzili ze sprawdzili i zrobili uszczelkę, a innym( zaufanym ASO) podłączyli mi moją chłodniczkę we wiaderku z wodą pod sprężarkę i pokazali jak bąki puszcza....., wszystkie ciężkie naprawy: sprzęgło+ uszczelka to wina ASO BIERANOWSKI.... >

a co do planowania to dobrze zrobiona niczym nie odbiega od oryginału

Komentarz

• Thundi
                          L&K
                          • 2005
                          • 1157

No właśnie tylko jest jeden mały haczyk jeśli jest wykonana dobrze :!:
                          A jeśli jest wykonana w taki sposób:
                          ( przyczyną była wada materiałowa- rozszczelnienie chłodnicy oleju- chyba ok 300 zł), i mówiłem tukom z ASO żeby sprawdzili najpierw chłodnicę oleju, stwierdzili ze sprawdzili i zrobili uszczelkę, a innym( zaufanym ASO) podłączyli mi moją chłodniczkę we wiaderku z wodą pod sprężarkę i pokazali jak bąki puszcza....., wszystkie ciężkie naprawy: sprzęgło+ uszczelka to wina ASO BIERANOWSKI.... >
                          To ja mam obawy co do tego że jest "Dobrze wykonana".
                          O ortografie dba FF.
                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• locaj85
                            Rider
                            • 2009
                            • 482

Zamieszczone przez Thundi
                            No właśnie tylko jest jeden mały haczyk jeśli jest wykonana dobrze :!:
                            A jeśli jest wykonana w taki sposób:
                            ( przyczyną była wada materiałowa- rozszczelnienie chłodnicy oleju- chyba ok 300 zł), i mówiłem tukom z ASO żeby sprawdzili najpierw chłodnicę oleju, stwierdzili ze sprawdzili i zrobili uszczelkę, a innym( zaufanym ASO) podłączyli mi moją chłodniczkę we wiaderku z wodą pod sprężarkę i pokazali jak bąki puszcza....., wszystkie ciężkie naprawy: sprzęgło+ uszczelka to wina ASO BIERANOWSKI.... >
                            To ja mam obawy co do tego że jest "Dobrze wykonana".

no ba... a jakie ja miałęm,....

na szczęście pozyskałem dzięki tej farsie zaufanego mechanika, z wieloletnim doświadczeniem w skodzie ( miał nawet epizod zawodowy w tamtym aso), który sprawdził czy wymiana została zrobiona zgodnie ze sztuką ( fizycznie oraz dzwoniąc do kolegi, który to robił), jak już mówiłem od czasu wymiany przejechałem już 50 tys- sadze ze fuszerka wyszłaby już dawno- i nie bierze nawet 50 oleju, jak również nie ma ubytków płynu chłodzącego, kultura pracy silnika również jest an tym samym poziomie ( planowanie wykonane zostało w bydgoskich zakładach lotniczych na dobrym sprzęcie przez fachowców)
                            zresztą nie muszę sam siebie o tym przekonywać , na pewno wolałbym kupić swoje auto niż Twoje z prostego względu : znam je od urodzenia i sądzę, że każdy najbardziej ufa sobie ( przynajmneij powinien ) :diabelski_usmiech

Komentarz

• guzolot
                              Rider
                              • 2010
                              • 473

Rozumiem, że kwestia nie jest czy kupić, tylko za ile kupić? Jeśli to firma określi to Ty możesz się zgodzić albo nie? Tak?
                              Ja bym brał takie auto nawet trochę droższe od innych na rynku, z podstawowego powodu. Znajoma historia.

Pozdrawiam
                              Andrzej
                              Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                              ---

A to moja skodzinka:
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

a ja przez cały czas powtarzam ze O1 maja za wysokie ceny , porównując chociażby do O2. jak czasami czytam ogłoszenia z forum to mnie śmiech ogarnia.. .
                                pamiętajcie że za ok. 50 tys wyjeżdża się nowym autem , może nie wielkości O1 jeżeli chodzi o bagażnik , ale środek w O1 jest mały. no i nie tym upragnionym tdi... :szeroki_usmiech
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                  a ja przez cały czas powtarzam ze O1 maja za wysokie ceny , porównując chociażby do O2. jak czasami czytam ogłoszenia z forum to mnie śmiech ogarnia.. .
                                  pamiętajcie że za ok. 50 tys wyjeżdża się nowym autem , może nie wielkości O1 jeżeli chodzi o bagażnik , ale środek w O1 jest mały. no i nie tym upragnionym tdi... :szeroki_usmiech
                                  widać dobre auto się ceni....i ludzie z audi, passatów przesiadaja sie w 01 :diabelski_usmiech
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• locaj85
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 482

to jest niestety fakt, że używane octy cenią się w mojej opinii nad wyraz wysoko, w zasadzie an poziomie pasków , a to rpzecież klasa wyżej....

piotrek_ os , sma znam takiego gościa hehe, włąściciel poważnej firmy jezdzil paskiem pozniej przesiadl sie do octy mowiac ze jest lepsza ehhe, teraz jezdzi volvo

Komentarz

Pracuję...